Ideiglenes magánútlevél igénylése magyar állampolgár részére hazatérés céljából:

Ausztriába történő visszautazásra nem jogosít

 

Általános információk:

A külföldre utazásról szóló törvény 10.§ (2) bekezdése alapján, a külföldön tartózkodó magyar állampolgár kérelmére hazatérés céljából ideiglenes magánútlevelet kell kiállítani, ha az útlevele, illetőleg a személyazonosító igazolványa a személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált, megrongálódott, lejárt, elveszett vagy eltulajdonították, és a hazautazásig magánútlevél nem állítható ki.

Az ideiglenes magánútlevél kizárólag Magyarország területére történő egyszeri beutazásra jogosít, érvényessége a hazatérés dátumához igazodóan 5-7 napban kerül megállapításra (Figyelem: Ausztriába történő visszautazásra nem jogosít). A beutazást követően az ideiglenes magánútlevelet 5 munkanapon belül le kell adni a központi okmányirodában vagy bármely járási hivatalnál.

Illetékes hivatal:

Ideiglenes magánútlevél iránti kérelem előterjesztése kizárólag hivatásos konzuli tisztviselőnél lehetséges.

Érintettek:

Az ideiglenes magánútlevél iránti kérelmet személyesen kell benyújtani. A kérelem benyújtása külön időpont alapján lehetséges, kérjük, hogy ennek érdekében vegyék fel a kapcsolatot Konzuli Osztályunkkal az info.wien@mfa.gov.hu emailcímen.

Kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy hazatérésre szolgáló ideiglenes magánútlevél iránti kérelmét a szülő (törvényes képviselő) nyújtja be.

Szükséges dokumentumok:

  1. Rendőrég által kiállított jegyzőkönyv az útlevél/személyi igazolvány eltulajdonításáról/elvesztéséről
  2. Személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány (pl: vezetői engedély) ha rendelkezésre áll
  3. Magyar lakcímkártya
  4. Magyar lakcímkártya hiányában magyar születési/házassági anyakönyvi kivonat

Határidő:

Bajba jutott magyar állampolgár részére az ideiglenes magánútlevelet haladéktalanul állítjuk ki a hazatérés elősegítése céljából. Egyéb esetben az ügyintézési határidő 8 nap.

Költségek:

Az ideiglenes magánútlevél díja: 30 EUR

 

További információk:

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az állandó magánútlevél/személyi igazolvány ügyintézési határideje 2-3 hét. Amennyiben a hazautazás megkezdéséig a magyar állampolgár részére magánútlevél is kiállítható, kérjük, hogy ebben az esetben „Okmányesemény bejelentése + új okmány” ügytípusra foglaljanak időpontot az online időpontfoglaló rendszerben.

További információt az alábbi linken találnak.

https://becs.mfa.gov.hu/page/okmanyesemeny-uti-okmany-elveszteseeltulajdonitasa