A kérelem benyújtására csak előzetes időpont egyeztetés alapján, kizárólag személyesen kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan az ügyfélfogadás menüpontban találnak információt.

1. Születési név változtatása

A születési név megváltoztatása a vezetéknév és/vagy a keresztnév megváltoztatását jelenti. Erre minden magyar állampolgárnak lehetősége van. A kérelem elbírálása Magyarországon történik, a külképviselet kizárólag közreműködői szerepet tölt be ezen ügyekben.

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

Az eljárás ideje átlagosan 4-5 hónap, de ennél hosszabb idő is lehet.

2. Házassági névviselési forma megváltoztatása

a.) Házasságban viselt név megváltoztatása

A házasságban élő magyar állampolgárnak a házasság fennállása alatt, illetve a házasság megszűnését követően lehetősége van a házassági nevének megváltoztatására a jogszabályban előírt házassági névviselési formák választásának valamelyikével.

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

Az eljárás ideje átlagosan 4-5 hónap, de ennél hosszabb idő is lehet.

b.) Házasságkötéssel történő névváltozás (Magyarországon még nem történt meg a külföldön kötött házasság anyakönyvezése)

A házasságkötés utáni névviselés a jogszabályban előírt névviselési formák megválasztásával lehetséges. Ez a házasság anyakönyvezésével történik. Erre vonatkozó információt a házasság hazai anyakönyvezése menüpont alatt talál. Amennyiben egyidejűleg útlevélkérelmet is szeretne benyújtani, úgy az időpontfoglalásnál az „Útlevél+Anyakönyvezés” lehetőséget kell kiválasztania.